Selekcja win w dworskiej piwnicy jest jak kronika życia sommeliera,
bo za każdą butelką kryje się jego osobista historia malowana winem.

Wino w Dworze Sieraków jest obiektem admiracji, a może wręcz kultu, co z łatwością dostrzeże gość odwiedzający restaurację (na ścianach zdjęcia słynnych winemakerów), pokój (w każdym magazyn winiarski), bibliotekę (literatura winiarska) lub spoglądając w kartę win – 404 pozycje. Nawet męska toaleta udekorowana jest kilkuset etykietami zacnych producentów.

Ta wszechobecność wina to efekt fascynacji i owoc życia zawodowego Pawła Gąsiorka, który jako właściciel Dworu Sieraków pełni w nim też rolę głównego sommeliera.

Wszystko zaczęło się w roku 1996 wraz z pierwszą partią wina, którą Paweł Gąsiorek sprowadził do Polski jako prezes i współzałożyciel krakowskiego Domu Wina. Kolejne lata spędził, odwiedzając setki winnic, poznając tysiące producentów i sprowadzając do kraju to, co najlepsze.

Nie najwyższy poziom wiedzy winiarskiej Polaków skłonił go do powołania do życia magazynu „Czas Wina” (jest nadal jego wydawcą i redaktorem), założenia Klubu Domu Wina i zorganizowania setek edukacyjnych imprez winiarskich.

Paweł Gąsiorek jest międzynarodowym sędzią winiarskim na tak renomowanych konkursach jak Concours Mondial de Bruxelles, The best of Resling czy Mundus Vini.

Powered by JS Network Solutions