Selekcja win w dworskiej piwnicy jest jak kronika życia sommeliera,
bo za każdą butelką kryje się jego osobista historia malowana winem.
Wino w Dworze Sieraków jest obiektem admiracji, a może wręcz kultu, co z łatwością dostrzeże gość odwiedzający restaurację (na ścianach zdjęcia słynnych winemakerów), pokój (w każdym magazyn winiarski), bibliotekę (literatura winiarska) lub spoglądając w kartę win – 404 pozycje. Nawet męska toaleta udekorowana jest kilkuset etykietami zacnych producentów.
Ta wszechobecność wina to efekt fascynacji i owoc życia zawodowego Pawła Gąsiorka, który jako właściciel Dworu Sieraków pełni w nim też rolę głównego sommeliera.
Wszystko zaczęło się w roku 1996 wraz z pierwszą partią wina, którą Paweł Gąsiorek sprowadził do Polski jako prezes i współzałożyciel krakowskiego Domu Wina. Kolejne lata spędził, odwiedzając setki winnic, poznając tysiące producentów i sprowadzając do kraju to, co najlepsze.
Nie najwyższy poziom wiedzy winiarskiej Polaków skłonił go do powołania do życia magazynu „Czas Wina” (jest nadal jego wydawcą i redaktorem), założenia Klubu Domu Wina i zorganizowania setek edukacyjnych imprez winiarskich.
Paweł Gąsiorek jest międzynarodowym sędzią winiarskim na tak renomowanych konkursach jak Concours Mondial de Bruxelles, The best of Resling czy Mundus Vini.