20-22 listopada 2020 r. 

Zrozum i pokochaj wino w Dworze Sieraków
Kurs dla początkujących 

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich.

KURSY WINIARSKIE - SZCZEGÓŁY 

Plan Kursu:  KUP TERAZ 

Kurs prowadzi Wojciech Giebuta
Dzień 1 (Piątek)

16.00 Sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00
Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00
Szczepy winogron – szczepy winogron białych i czerwonych
18.00–20.00
Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina – czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków; błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)

Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)

Dzień 2 (Sobota)

10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win musujących
13.30–15.00
Obiad (fakultatywnie)
15.00–17.00
Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
17.30–18.00
Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych w beczkach
18.00–20.00
Dobór win do potraw – warsztaty

Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)

Dzień 3 (Niedziela)

10.00–13.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis –zajęcia praktyczne; rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę

Koszt

1150 zł/os. KUP TERAZ 

Gwarantujemy

  • 18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów
  • wina do degustacji – 18 rodzajów
  • materiały szkoleniowe

Dodatkowo płatne

  • nocleg w pokoju dwuosobowym 160 PLN/os.
  • nocleg w pokoju jednoosobowym 280 PLN/os.
  • obiad w sobotę 80 PLN/os.
  • kolacja w piątek 150 PLN/os.
  • kolacja w sobotę 150 PLN/os.

Rezerwacja 

RECEPCJA
tel. +48 600 226 150 tel. 
recepcja@dworsierakow.pl

 

 

NOC WINA W TWOIM DOMU: URUGWAJ – CZYLI CO SIĘ JADA NAD LA PLATĄ | Z dostawą do Twojego domu
Powered by JS Network Solutions