9 - 11 kwietnia 2021 r.
Zrozum i pokochaj wino w Dworze Sieraków
Kurs dla początkujących
Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich.
Plan Kursu:
Kurs prowadzi Wojciech Giebuta
Dzień 1 (Piątek)
16.00 Sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00 Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00 Szczepy winogron – szczepy winogron białych i czerwonych
18.00–20.00 Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina – czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków; błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)
Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)
Dzień 2 (Sobota)
10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win musujących
13.30–15.00 Obiad (fakultatywnie)
15.00–17.00 Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
17.30–18.00 Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych w beczkach
18.00–20.00 Dobór win do potraw – warsztaty
Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)
Dzień 3 (Niedziela)
10.00–13.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis –zajęcia praktyczne; rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę
Koszt
1150 zł/os.
Gwarantujemy
- 18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów
- wina do degustacji – 18 rodzajów
- materiały szkoleniowe
Dodatkowo płatne
- nocleg w pokoju dwuosobowym 160 PLN/os.
- nocleg w pokoju jednoosobowym 280 PLN/os.
- obiad w sobotę 80 PLN/os.
- kolacja w piątek 150 PLN/os.
- kolacja w sobotę 150 PLN/os.
Rezerwacja
RECEPCJA
tel. +48 600 226 150 tel.
recepcja@dworsierakow.pl