25–27 września 2020 r.

Kurs Wielkie wina Hiszpanii w Dworze Sieraków

Podczas kolejnego weekendu kursowego chcemy bliżej przyjrzeć się Hiszpanii – wspólnie odwiedzić najważniejsze regony winiarskie tego kraju, poznać endemiczne odmiany winorośli i spróbować najsłynniejszych win. Na tę okazję specjalnie sprowadzimy wina z mniej znanych regionów Półwyspu Iberyjskiego, które na co dzień nie są dostępne w Polsce. Tradycyjnie kurs będzie też okazją do przybliżenia hiszpańskich potraw i zwyczajów kulinarnych.

KURSY WINIARSKIE - SZCZEGÓŁY 

Kurs prowadzą: 
Wojciech Giebuta- Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów
Dorota Romanowska- Z wykształcenia iberystka, redaktorka magazynu „Czas Wina”, posiadaczka międzynarodowego tytułu WSET Level 3, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie.

Plan Kursu: KUP TERAZ 

Dzień 1 (Piątek)

16.30–17.00 Rozpoczęcie kursu
17.00–18.00
Wprowadzenie do win Hiszpanii – klasyfikacja, siedliska, regiony
18.00–19.30
Rioja – Alta, Oriental i Alavesa – prezentacja i degustacja
20.00
Fakultatywnie – kolacja „Tempranillo w Hiszpanii i na świecie”

Dzień 2 (Sobota)

10.00–13.00 Kastylia-León, apelacje: Toro, Rueda i Ribera del Duero – prezentacja i degustacja
13.00–15.00
Przerwa obiadowa
15.00–17.00
Katalonia, apelacje: Cava, Penedès i Priorat – prezentacja i degustacja
17.30–19.30
Andaluzja, apelacje: Jerez-Xérès-Sherry, Málaga i MontillaMoriles – prezentacja i degustacja
20.00
Fakultatywnie – kolacja „Tapas hour”

Dzień 3 (Niedziela)

10.00–13.00 Pozostałe regiony i apelacje Hiszpanii: Galicja, Bierzo, La Mancha, Estremadura, Jumilla, Yecla, Alicante – prezentacja i degustacja
13.00–13.30
Zakończenie kursu

Koszt

1350 zł/os. KUP TERAZ 

Gwarantujemy

  • 18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów
  • wina do degustacji – 18 rodzajów
  • materiały szkoleniowe

Dodatkowo płatne

  • nocleg w pokoju dwuosobowym 160 PLN/os.
  • nocleg w pokoju jednoosobowym 280 PLN/os.
  • obiad w sobotę 80 PLN/os.
  • kolacja w piątek 150 PLN/os.
  • kolacja w sobotę 150 PLN/os.

Rezerwacja 

RECEPCJA
tel. +48 600 226 150 tel. 
recepcja@dworsierakow.pl

 

 

NOC WINA W TWOIM DOMU: URUGWAJ – CZYLI CO SIĘ JADA NAD LA PLATĄ | Z dostawą do Twojego domu
Powered by JS Network Solutions