Koncert i kolacja|25 października 2025r., godz. 19:00
Pakiet weekendowy |24-26 Października 2025r.
Grzegorz Turnau to polski artysta, aranżer, pianista, kompozytor, wokalista i poeta. Wykonawca tzw. poezji śpiewanej albo piosenki poetyckiej.
Grzegorz Turnau stworzył swój własny, niepowtarzalny i bardzo charakterystyczny styl muzyczny i kompozycyjny, czasami nawiązujący do muzyki jazzowej, smooth-jazzowej, także do dokonań Marka Grechuty i Jana Kantego Pawluśkiewicza. Od ponad dziesięciu lat występuje i nagrywa ze swoim stałym zespołem (m.in Jacek Królik, Leszek Szczerba, Sławomir Berny, Robert Kubiszyn czy Mariusz Pędziałek). W latach 1973 - 1980 uczył się grać na fortepianie w podstawowej szkole muzycznej. Wyjechał na rok do Wielkiej Brytanii, skąd powrócił i ukończył V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego w Krakowie. Debiutował na Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie piosenką "Znów Wędrujemy" będąc jeszcze uczniem III klasy liceum. Zdobył pierwszą nagrodę, a dzięki niej trafił do Piwnicy pod Baranami zaproszony przez Piotra Skrzyneckiego. W latach młodości często jeździł do swoich dziadków do Inowrocławia, dokąd nadal przyjeżdża, organizując koncerty z udziałem swoim i innych zaproszonych przez siebie artystów, (co rok, w swoje urodziny). Grzegorz Turnau nagrał dwie płyty poświęcone twórczości innych artystów: Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskiego oraz Marka Grechuty.
Po koncercie podana zostanie 4-daniowa kolacja z winami z winnicy Turnau
Podczas trwania koncertu, będzie można raczyć się wyjątkowymi winami (Wine Bar)
Menu Kolacji Sobotniej:
Aperitif: Turnau Classic Brut
Przystawka zimna: Francuski tatar z pieczonych warzyw doprawiony musztardą Dijon , korniszonami i szalotka z puszystym solonym masłem, Turnau Riesling
Przystawka ciepła: Krokieciki z suszonymi borowikami na kremowym sosie serowym z rozmarynem, Turnau Chardonnay
Danie główne: Konfitowane w czosnku i tymianku udko kaczki z zielona fasolą szparagową ,puree warzywnym i ciemnym pieprzowym sosiem, Turnau Pinot Noir
Deser: Jabłka w chrupiącym cieście z cynamonowym cukrem , sosem waniliowym i lodami, Turnau Szlachetny Zbiór
KOSZT PAKIETU POBYTOWEGO 3-DNIOWEGO (24-26 października 2025)
1.250 zł /os.*
Gwarantujemy:
- uczestnictwo w recitalu,
- 2 noclegi w pokoju dwuosobowym,
- 2 śniadania,
- 4-daniowa kolacja z dobranymi winami w dniu 24.10.2025 komentowana przez Jacka Turnaua,
- Uroczysta 4-daniowa kolacja po koncercie w dniu 25.10.2025 z dobranymi winami z udziałem Grzegorza i Jacka Turnaua,
*Są to ceny pobytu za 1 osobę w pokoju dwuosobowym typu Standard
*Dopłata do pokoju jednoosobowego wynosi 250 zł/ 1 noc
KOSZT KONCERTU Z KOLACJĄ (25 października )
550 zł /os.
Gwarantujemy: uczestnictwo w recitalu oraz w uroczystej komentowanej kolacji z dobranymi winami i udziałem artysty
KOSZT KOLACJI z Jackiem Turnauem z WINNICY TURNAU (24 października )
godz. 19:00
260 zł /os.
Menu Kolacji:
Aperitif – Turnau Perle
Przystawka zimna: Plastry dojrzewającej karkówki wieprzowej na bajglu z konfiturą z cebuli, Turnau X
Przystawka ciepła: Plińce gryczane z jajkiem w koszulce, kremowym maślanym sosem i wędzonym śledziem z koperkiem Turnau Ambre
Danie główne do wyboru:
Podhalańska pieczeń jagnięca na puree ziemniaczanym z konfitowanym czosnkiem pieczonymi warzywami i szpinakiem Turnau Rondo Regent
Lub
Dziki Bałtycki łosoś na czarnej soczewicy z suszonymi pomidorami ,kaparami i sosem szafranowym, Turnau Rose
Deser: Mrożony mus cytrynowo selerowy z chrupiącymi orzechami i płatkami w karmelu z miodem, Turnau Johanniter
Rezerwacje Koncertu i Kolacji:
+48 600 226 150
recepcja@dworsierakow.pl
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA