Powstanie sklepu z winem w Dworze Sieraków jest konsekwencją winiarskiej atmosfery, która panuje tam od momentu odbudowy dworu.
W Dworze Sieraków wszystko kręci się wokół wina, nawet zabiegi w strefie wellness oparte są na kosmetykach winnych. W piwniczce położonej w najstarszej części dworu właściciele zgromadzili bogatą kolekcję ponad 300 gatunków win z całego świat. Kolejnym oczywistym krokiem było otwarcie sklepu dla hotelowych gości i nie tylko.
Oferta sklepu składa się z ponad 300 starannie wyselekcjonowanych win. Większość z nich można znaleźć w poniższej wielkiej karcie win.


{loadmodule mod_sp_accordion,Restauracja: Karta win pełna}
Kultura wina w Dworze Sieraków
Wino w Dworze Sieraków jest obiektem admiracji, co z łatwością dostrzeże gość odwiedzający nasz hotel. W restauracji na ścianach wiszą zdjęcia słynnych winemakerów, którzy odwiedzili dwór, w pokojach hotelowych dostępne są egzemplarze magazynu „Czas Wina”, w bibliotece gość może wypożyczyć winiarską literaturę. Nawet męska toaleta udekorowana jest setkami etykiet zacnych producentów.
Ta wszechobecność wina to efekt fascynacji i owoc życia zawodowego Pawła Gąsiorka, który jako współwłaściciel Dworu Sieraków pełni w nim też rolę master sommeliera. Za prawie każdą butelką oferowaną w restauracji, w sklepie czy przechowywaną w dworskiej piwnicy kryje się osobista historia.
Wszystko zaczęło się w roku 1996 wraz z pierwszą partią wina, którą Paweł Gąsiorek sprowadził do Polski jako prezes i współzałożyciel krakowskiego Domu Wina. Kolejne lata spędził odwiedzając setki winnic, poznając tysiące producentów i sprowadzając do kraju to, co najlepsze.
Paweł Gąsiorek jest międzynarodowym sędzią winiarskim tak renomowanych konkursów jak Concours Mondial de Bruxelles i The Best of Riesling.
Chęć propagowania kultury i wiedzy winiarskiej skłoniła go do powołania do życia magazynu „Czas Wina” (jest nadal jego wydawcą i redaktorem), założenia Klubu Domu Wina i zorganizowania setek edukacyjnych imprez winiarskich.
Piwnica Win w Dworze Sieraków
Wina przechowywane są w pozycji leżącej, w stałej naturalnej temperaturze 17°C. By łatwiej się w nich zorientować, pogrupowane są krajami i kontynentami. Chlubą sierakowskiej piwnicy są wina, których prawdopodobnie nie udałoby się znaleźć w innych miejscach w Polsce, jak burgundzkie rarytasy z najsłynniejszej winiarni świata Domaine de la Romanée Conti, bordoskie grands crus classés z rzadkich roczników, wina Biondi-Santi, czy też interesująca kolekcja win z przewodnika Slow Wines. Gospodarz chętnie oprowadza gości po piwnicy, doradzając, które wina wybrać do kolacji czy też na inną okazję.


Wydarzenia winiarskie w Dworze Sieraków
W ciągu roku w Dworze Sieraków ma miejsce wiele wydarzeń winiarskich. Od cotygodniowych, sobotnich kolacji dedykowanych za każdym razem innemu winiarskiemu regionowi, przez szkolenia i kursy sommelierskie, aż po wiosenne spotkania branżowe i czerwcowe Ogrody Wina, czyli największy plenerowy salon degustacyjny w Polsce.
Kursy winiarskie
Nasze wieloletnie doświadczenie w pracy z winem pokazało, że zdobywanie wiedzy enologicznej może być nie tylko nauką, ale i doskonałą zabawą. Przygotowane przez Wojciecha Giebutę szkolenia i warsztaty kierujemy zarówno do hobbistów, jaki i osób, które zawodowo związane są z winem. Zajęcia prowadzą oprócz Wojciecha redaktorzy „Czasu Wina”: Michał Bardel, Dorota Romanowska, Justyna Suchocka, Artur Boruta czy Witosław Stępień.
