1-3 grudnia 2023
Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich.
Kursą winiarski poprowadzą Marcelina Solińska i Justyna Korn-Suchocka
Plan kursu
Dzień 1 Piątek
16.00 Sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00 Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00 Szczepy winogron – szczepy winogron białych i czerwonych
18.00–20.00 Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina
– czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków;
błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)
Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)
Dzień 2 Sobota
10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje
w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win
musujących
13.30–15.00 Obiad (fakultatywnie)
15.00–17.00 Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
17.30–18.00 Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych
w beczkach
18.00–20.00 Dobór win do potraw – warsztaty
Wieczorem Kolacja z winem (fakultatywnie)
Dzień 3 Niedziela
10.00–13.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis –zajęcia praktyczne;
rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury
podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się
wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę
Gwarantujemy:
18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów;
wina do degustacji – 18 rodzajów; materiały
szkoleniowe.
Cena za wycieczkę: 1670 PLN
Termin: 1-3 grudzień 2023
Czas trwania: 3 dni
REZERWACJA: