14–20 czerwca

Wina i zamki Doliny Wisły
Kulinarna podróż przez dawne dzieje

Zapraszamy na tygodniowe wakacje w Dworze Sieraków, podczas których zwiedzą Państwo nie mniej ciekawe zamki położone nad Wisłą, w okolicach Krakowa. Codziennie zaproponujemy fakultatywną wycieczkę polegającą na zwiedzaniu zamków i rezydencji rozsianych wokół Krakowa od Pienin po Jurę Krakowsko-Częstochowską. Przy okazji odwiedzimy też małopolskie winnice i spróbujemy tamtejszych win z najnowszych roczników. Wieczorami czekać nas będą kolacje z winem w Dworze Sieraków oraz restauracjach Krakowa i Kazimierza, podczas których przybliżymy polskie, historyczne tradycje kulinarne. Wakacyjne pobyty planujemy w trzech terminach: w czerwcu, w lipcu i w sierpniu 2020 roku.

Wycieczkę prowadzi Wojtek Giebuta, Dorota Romanowska i Justyna Korn-Suchocka

PLAN POBYTU

Dzień 1 niedziela Dwór Sieraków

Po przyjeździe do Dworu Sieraków zaprosimy na spotkanie przy kieliszku wina, podczas którego wprowadzimy Państwa w historię polskich rezydencji rycerskich, szlacheckich i magnackich. Wiele z nich odwiedzimy podczas tygodniowego pobytu w Małopolsce. Następnie zjemy pierwszą kolację z cyklu Co jadano w dawnej Polsce. Pierwszego dnia dowiemy się, jak wyglądała kuchnia w polskich zamkach i klasztorach w okresie średniowiecza. Podczas następnych wieczorów odbędziemy kulinarną wędrówkę przez kolejne epoki w naszej histori.

Dzień 2 poniedziałek Szlak Orlich Gniazd

Tego dnia wybierzemy się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Zaczniemy od zwiedzania Pieskowej Skały i najlepiej zachowanego zamku na Szlaku Orlich Gniazd. Po zwiedzaniu komnat wraz z przewodnikiem – kustoszem muzeum, pojedziemy do Ojcowa i dalej do winnicy Krokoszówka Górska, gdzie podczas degustacji zjemy słynnego ojcowskiego pstrąga. Po południu odwiedzimy jeszcze ruiny zamku Ogrodzieniec – jednej z największych rezydencji w dawnej Polsce. Kiedyś swoją wielkością i splendorem dorównywał Wawelowi, dziś malownicze ruiny służą jako plener dla filmowców. Kręcono tu między innymi Zemstę Andrzeja Wajdy, a ostatnio batalistyczne sceny z serialu Wiedźmin. Po powiecie do Sierakowa zjemy kolację: „Kuchnia królowej Bony, czyli co jadano w Polsce w renesansie”.

Dzień 3 wtorek Nowy Wiśnicz Dębno i Brzesko

Tego dnia odwiedzimy aż trzy rezydencje. Zaczniemy od doskonale zachowanego gotyckiego zamku rycerskiego w Dębnie. Następnie odwiedzimy neorokokowy pałac rodziny Goetz-Okocimskich, gdzie w urządzonej w sali balowej restauracji zjemy lunch. Kolejnym punktem na trasie będzie zamek w Wiśniczu Nowym – potężna rezydencja magnacka należąca kiedyś do rodziny Kmitów, a od XVII wieku aż do czasów współczesnych do rodziny Lubomirskich. Po południu wrócimy do Dworu Sieraków, gdzie znajdziemy trochę czasu na odpoczynek i skorzystanie z hotelowego spa. Wieczorem spotkamy się na wspólnej kolacji, podczas której skosztujemy dań ze słynnej książki kucharskiej Compendium ferculorum spisanej przez kuchmistrza księcia Lubomirskiego.

Dzień 4 środa Bielany, Przegorzały, Kraków

Całe przedpołudnie tego dnia przeznaczyliśmy na czas wolny w dworze i dworskim parku. Po wspólnym obiedzie wyruszymy w kolejną podróż, tym razem w bliższe okolice Krakowa. Zaczniemy od położonej na Bielanach winnicy Srebrna Góra, gdzie będzie nas czekać degustacja z widokiem na klasztor kamedułów. Następnie przejedziemy do najmłodszego z małopolskich zamów znajdującego się w Przegorzałach. Tam, na tarasie z widokiem na dolinę Wisły, wpijemy kawę, a potem przejedziemy na krakowski Zwierzyniec. Wiślanymi bulwarami przejdziemy pod Wawel – najsłynniejszy z polskich zamków. Korzystając z przedwieczornej pory i mniejszej liczby turystów przespacerujemy się wokół zamkowego wzgórza. Wieczór także spędzimy w Krakowie, na Starym Mieście, gdzie zjemy wspólną kolację, a następnie, już mocno nocną porą, przespacerujemy się po plantach i średniowiecznych zaułkach. Gdzieś po drodze zatrzymamy się jeszcze na kieliszek wina i wrócimy na nocleg do dworu Sieraków.

Dzień 5 czwartek Zamek Tęczyńskich w Rudnie i krakowski Kazimierz

Przed południem wybierzemy się na półdniową wycieczkę do Rudna, gdzie zwiedzimy ruiny zamku należącego kiedyś do możnej rodziny Tęczyńskich. Następnie odwiedzimy winnicę Jura z pięknym widokiem na Tatry. Założył ją pewien wielbiciel tanga, który wrócił tu po latach spędzonych za oceanem. Po przyjeździe do Sierakowa będzie sporo czasu wolnego na lunch we własnym zakresie, oraz relaks w parku lub w spa. Wieczorem chętnych zaprosimy na wyjazd na krakowski Kazimierz. Na początku wieczoru zjemy kolację z restauracji położonej w modnej dziś dzielnicy Podgórze, następnie po kładce Bernatce przejdziemy na drugą stronę Wisły do dawnej dzielnicy żydowskiej. Tu zanurzymy się w małe uliczki, place pełne kawiarnianych ogródków, muzyki i doskonałych win. Późnym wieczorem wrócimy do Sierakowa na nocleg.

Dzień 6 piątek Pieniny, na granicy z Węgrami

Kolejnego dnia przejedziemy aż pod dawaną granicę polsko-węgierską, gdzie po dwóch stronach Dunajca stoją strzegące przejścia granicznego zamki. Po wybudowaniu tamy rzeka zamieniła się w duże jezioro, po którym przepłyniemy z Czorsztyna do Niedzicy. Zwiedzimy należący do węgierskich magnatów zamek, a następnie przejedziemy do spiskiego dworu na Polanie Sosny, gdzie zjemy obiad, któremu towarzyszyła będzie degustacja węgrzynów. Po południu chętni będą mogli wybrać się na spływ przełomem Dunajca. Ci, którzy nie są miłośnikami wodnych eskapad, będą mogli przespacerować się przez najpiękniejszą część Pienin. Wieczorem czeka nas pożegnalna kolacja w Dworze Sieraków, podczas której spróbujemy tego, co jadano w polskich pałacach i dworach w czasach romantyzmu.

Dzień 7 sobota

Ten dzień przeznaczony jest na wykwaterowanie i powrót do domów. Jeżeli czas pozwoli, będzie go można wykorzystać na zwiedzanie zamku żupnego w Wieliczce lub przejazd na indywidualny pobyt w Krakowie.

Rezerwacja

Rezerwacji dokonać można dzwoniąc pod numer
(+48) 600 226 150  lub też pisząc na adres recepcja@dworsierakow.pl

Koszt

Cena za wycieczkę: 4150 PLN/os.
ZadatekL 1450 zł/os. 

Gwarantujemy: zakwaterowanie: 6 noclegów w hotelu 4* w pokojach dwuosobowych (nocleg w pokoju jednoosobowym – dopłata 650 PLN); ze śniadaniami; 6 kolacji i 4 obiady (zgodnie z programem), wraz z odpowiednio dobranymi winami i komentarzem; wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; zwiedzanie 10 zamków i rezydencji w towarzystwie kustoszów i przewodników; transport autokarowy na miejscu; wizyty w winiarniach i degustacje; opiekę przewodnika i specjalisty winiarskiego.

 

 

 

Noc Wina Wieczór toskański “Nie tylko Chianti”  Tematyczna kolacja z degustacją win
foto0foto1
Powered by JS Network Solutions