29.11–01.12.2024 r.

KURS. Wino na antypodach. Australia i Nowa Zelandia.

Masz wolny weekend? Chcesz się dobrze bawić i lepiej zrozumieć wino? Zapraszamy na trzydniowy kurs winiarski, podczas którego przeniesiemy się na koniec świata.  Australijski shiraz i nowozelandzkie sauvignon blanc to dziś klasyki wymieniane jednym tchem z winami z Burgundii czy Bordeaux.  Ale antypody mają do zaoferowania wiele więcej; wyborne wina musujące z Tasmanii, krystaliczne rieslingi z Eden Valley, owocowe pinot noir z Marlborough. Do tego piękne krajobrazy, fascynującą historię i zaskakująco bogatą tradycję kulinarną. O antypodach znanych i nieznanych będziemy rozmawiać w różnych kontekstach, także z udziałem gości specjalnych i również przy stole, podczas dwóch eleganckich kolacji w restauracji Dworu Sieraków. Sprawdź program i zarezerwuj miejsce już dziś.

 

Kurs prowadzą: 
Wojciech Giebuta- Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.

Marcelina Solińska- Absolwentka studiów Relacje Międzykulturowe w Turystyce na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz stypendystka programu Erasmus+ na Universidad de Castillia-La Mancha w Hiszpanii. Ukończyła również Wiedzę o Winie w Collegium Civitas oraz kurs sommelierski WSET 3 (Advanced).


Justyna Korn- Od wielu lat związana z Grupą Dom Wina, od 2023 roku na stałe w ekipie Podróże z winem organizuje i z entuzjazmem pilotuje wycieczki enoturystyczne, prowadzi eventy i degustacje winiarskie.

 

Plan Kursu: 

 

Piątek

17.30–18.30       wina z Hunter Valley na dobry początek

18.30–19.30      kiwi na talerzu czyli ile owiec mieszka w Nowej Zelandii? Na pytanie odpowie nasz gość specjalny dr Dariusz Zdziech, pomysłodawca i prezes Towarzystwa Naukowego Australii

20.00–22.00      kulinarna podróż po antypodach. Kolacja z winami z Australii i Nowej Zelandii

 

 Sobota

10.00–12.00      Australia Południowa – degustacja win z Barossa Valley i Clare Valley

12.00–12.15      przerwa na kawę

12.15–13.00      Australia Zachodnia – degustacja win z Margaret River

13.00–15.00      przerwa na obiad

15.00–15.45      Wiktoria – degustacja win z Yarra Valley i Mornington Peninsula

15.45–16.00      przerwa na kawę

16.00–18.00      Nowa Zelandia – przekrojowa degustacja win

20.00–22.00      Od Kapsztadu po San Francisco – kolacja międzykontynentalna

 
Niedziela

10.00–11.00       wina musujące z Tasmanii

11.00–12.30       spotkanie wokół kultury i historii antypodów

12.30–13.00      zakończenie kursu

 

 

Koszt

1850 zł/os.

Dla klubowiczów 1665 zł/os,

 

Gwarantujemy

 

18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów

wina do degustacji – min. 25 rodzajów

materiały szkoleniowe

 

 

Dodatkowo płatne

 

2 noclegi w Dworze Sieraków

pokój dwuosobowy 450 PLN/os.

pokój jednoosobowy 680 PLN/os.

posiłki – obiad w sobotę 150 PLN/os.; kolacja w piątek 240 PLN/os.; kolacja w sobotę 240 PLN/os.

 

Rezerwacja 
tel. +48 722 100 224 

 

 

Powered by JS Network Solutions