17 lipca (sobota) 2021, godz. 19:00

Zapraszamy na wieczór z cyklu "Literatura i Wino".

Paweł Gąsiorek"Dobre klimaty" spotkanie autorskie i kolacja z wyborem win przygotowanym przez autora książki

Wieczór rozpocznie się rozmową z Pawłem Gąsiorkiem, współwłaścicielem Dworu Sieraków, podróżnikiem, koneserem, sędzią w międzynarodowych konkursach winiarskich, ale przede wszystkim jednym z twórców kultury wina w Polsce.

Rozmowę poprowadzi Wojciech Giebuta, sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET.

O ksiażce: 69 opowieści o świecie wina napisanych z rozmachem przez Pawła Gąsiorka, konesera, dla którego wino to nie tylko praca, ale przede wszystkim pasja. W blisko trzydzieści lat autor objechał kulę ziemską kilkakrotnie: jako biznesmen, właściciel jednej z najstarszych firm winiarskich w Polsce, jako wydawca i dziennikarz magazynu „Czas Wina” i jako uznany sędzia konkursów winiarskich i degustator. Z zacięciem rasowego felietonisty opowiada o współczesnym świecie wina, zachodzących w nim zmianach, nowych trendach i odchodzących w niepamięć modach. Na winnym szlaku spotyka ciekawych ludzi, odwiedza niezwykłe miejsca, jada w gwiazdkowych (i bezgwiazdkowych) restauracjach i oczywiście, pija najlepsze (bywa, że i najdroższe) wina, a wrażeniami dzieli się z czytelnikami hojnie i z humorem.

WIĘCEJ O KSIĄŻCE "DOBRE KLIMATY" 

Menu i wina

Aperitif
Champagne Devaux Leonce d’Albe Spécial Réserve Brut, Szampania, Francja

Przystawka zimna
Ceviche z łososia z kolęndrą
Fantini Group, Lava Falanghina Beneventano, Kampania, Włochy

Przystawka ciepła
Tajskie curry z zielonych warzyw
Zámecké Vinařství Bzenec Collection 1508 Pálava, Morawy, Czechy

Danie główne
agnięcina długo pieczona ze szparagami i purée z selera
lub
Stek z tuńczyka ze szparagami i purée z selera


Deser

Fondant czekoladowy
Château Castera, Bordeaux, Francja
Toscanini Family of Wines Chardonnay Reserva Paso Cuello, Urugwaj

Rezerwacja

Rezerwacji dokonać można dzwoniąc pod numer (+48) 600 226 150 lub też pisząc na adres recepcja@dworsierakow.pl

Koszt

Spotkanie z autorem oraz komentowana kolacja: 190 zł /os. 

*W korzystnej cenie oferujemy nocleg w pokojach naszego czterogwiazdkowego hotelu (280 zł nocleg w pokoju dwuosobowym ze śniadaniem)

 

Noc z Winem z cyklu "Literatura i Wino" | Michał Bardel i jego najnowsza książka "Korek czy zakrętka"
Powered by JS Network Solutions