Wieczór z Clos Apalta - Chilijskie wina i francuskie menu

Chile i Francja rzadko siadają przy jednym stole, a jednak łączą je… korzenie winorośli. 

Pod koniec XIX w. plaga filoksery zrujnowała niemal wszystkie europejskie winnice. 

Francuscy winiarze uciekli wtedy do Ameryki Południowej, zabierając ze sobą sadzonki, których we Francji już nie ma. Klasycznym przykładem jest Carménère – dziś znak firmowy Chile, choć kiedyś była to duma Bordeaux.


26 i 27 września 2025, podczas naszych dwóch wrześniowych wieczorów spróbujesz tej „zaginionej” odmiany w Tarichú Gran Reserva Carménère, a także dwóch odsłon Cabernet Sauvignon i musującego Moscato Dolce Spumante

Każdy kieliszek sparowaliśmy z ikonami kuchni francuskiej: pasztetem w cieście, ślimakami po burgundzku czy Chateaubriand z aksamitnym béarnaise. 

Menu:

Pasztet w cieście francuskim z orzechami, chutney gruszkowy (Tarichú Gran Reserva Carménère)

Ślimaki po burgundzku (Tarichú Cabernet Sauvignon)

Chateaubriand, sos béarnaise, frytki (Tarichú Cabernet Sauvignon)

Crème brûlée (Tarichú Moscato Dolce Spumante)


Zarezerwuj miejsce:

 +48 600 226 150 

 recepcja@dworsierakow.pl


Dwór Sieraków – 20 km od Krakowa, a przenosisz się do XIX-wiecznego salonu z wyjątkowym menu w restauracji.

 

 

 

foto0foto1foto2
Powered by JS Network Solutions