Full Polish Breakfast
Śniadanie serwowane w restauracji lub w oranżerii, latem goście często korzystają z parkowego tarasu.
Dworskie śniadania
Tradycyjnie zawsze uważało się w Polsce, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. My też tak twierdzimy i dlatego nasze śniadania przygotowujemy z dużą pieczołowitością i uwagą. Tak jak Brytyjczycy dumni są ze swojego Full English breakfast, tak my tworzymy nową kategorię Full Polish Breakfast
Typowy zestaw śniadaniowy
Nasz typowy zestaw śniadaniowy:
- Jajka, które pochodzą z farmy kur niosek z wolnego wybiegu z pobliskich Staniątek i podawane są jako: jajka na miękko i na twardo, jajka sadzone, jajecznica na maśle, boczku lub szynce, omlet, jajka po wiedeńsku serwowane w szklance, pasta jajeczna
- Sery białe naturalne podawane w plastrach lub w postaci pasty z jogurtem i szczypiorkiem
- Sery żółte i pleśniowe. Zawsze minimum 4 rodzaje serów z polskich mleczarni
- Wędliny, które sami wytwarzamy i wędzimy. Dbamy o to, aby zawsze na śniadaniu było kilka naszych wyrobów: szynka, kiełbasa wiejska, głowizna, boczek i baleron, pasztet i pasztetowa. Poza tym podajemy wędliny lisieckie od Misia i Płatka
- Ryby. Znajdziecie u nas tradycyjne polskie śledzie oraz makrele i szproty
- Dania gorące. W zależności od dnia na śniadanie podawane są: parówki drobiowe lub cielęce, kiełbasa z patelni z cebulką, kaszanka na gorąco, boczek pieczony, pieczarki smażone, fasolka w sosie pomidorowym, naleśniki lub racuchy
- Chleb. Podajemy minimum 4 rodzaje chleba zarówno białego jak i z mąki pełnej, pieczywo tostowe, francuskie bagietki i polskie bułki, zawsze świeżo pieczone
- Soki. Jest ich kilka rodzajów, w tym sok jabłkowy naturalny z tłoczni jabłek w Raciechowicach
- Kawa włoska serwowana przez kelnerów
- Mleko pełne i odtłuszczone
- Słodki talerz, czyli przysmaki własnego wypieku
- Owoce – półmisek owoców całych, jak i osobny półmisek cytrusów obranych i plastrowanych
- Warzywa. Dla wegan serwujemy półmisek obranych warzyw sezonowych i wybór dipów
- Miód. Zawsze dostępny wybór minimum trzech miodów pochodzących z lokalnych pasiek
- Musztardy własnej produkcji w kilku rodzajach