Fuzja smaków - gotować zdrowo, smacznie i obficie

Idea

Połączyć tradycję i nowoczesność, polskie i obce smaki, gotować zdrowo, dietetycznie - ale smacznie i obficie. Stosować tylko świeże i lokalne składniki. Zioła z własnego ogrodu, grzyby z okolicznych lasów, owoce z pobliskich sadów... Takie zadanie dostał szef kuchni w Dworze Sieraków.

Dostawcy

Znalezienie dostawców do Dworu zajęło nam dużo czasu. Dzisiaj z satysfakcją możemy przedstawić Państwu najważniejszych z nich:

  • Wędliny - dostarczają nam Wolarek i Płatek - rodzinni producenci z podkrakowskich Liszek.
  • Jajka - pochodzą z farmy kur niosek z Raciechowic.
  • Mięso - kupujemy w firmie Jędruś Pogoda, małej masarni w Krakowie, zaopatrującej się w surowce u drobnych rolników i hodowców.
  • Ryby - pochodzą z Jeziora Dobczyckiego, najczystszego zbiornika wodnego w Małopolsce lub z sierakowskich stawów rybnych.
  • Ślimaki - dostarcza nam ekologiczna farma hodowlana z pobliskich Winiar, karmione są wyłącznie paszą produkowaną w gospodarstwie.
  • Kawa - pochodzi z upraw w Brazylii i Kenii prowadzonych zgodnie z zasadami humanitarnymi. Jej dostawcą jest sieć sklepów Pożegnanie z Afryką, której palarnia położona jest kilka kilometrów od Dworu, co daje gwarancję, że zawsze jest świeżo palona.
  • Wina - osobiście wybrane przez gospodarza, pochodzą z winiarni Europy i Nowego Świata. W podstawowej karcie znajduje się wybór 20 win. Oprócz tego do dyspozycji gości jest karta piwnicy win, gdzie znaleźć można ponad 300 gatunków win, spośród których wiele dostępnych jest wyłącznie u nas.
  • Alkohole - Dwór posiada cztery wódki produkowane według własnych receptur, whisky z najmniejszej szkockiej gorzelni Edradour, a inne pochodzą od niewielkich producentów. Ich lista jest niezbyt długa, ale oryginalna i niedostępna w innych miejscach. Wszystkie wina i alkohole dostarcza Dom Wina - firma o 20-letniej tradycji.
Powered by JS Network Solutions